Kategori İkonu

2026 Ramazan Pidesinde Kilogram Fiyatı Yüzde 23 Zamlandı

0 13
2026 yılı Ramazan pidesi fiyatları Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından açıklandı. Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, yapılan toplantıda başta Ankara, İstanbul, Antalya, Aydın ve Denizli gibi büyükşehirlerdeki pide fiyatlarının belirlendiğini duyurdu. Geçen yıl kilogram fiyatı 81 lira olan pidenin, bu yıl yüzde 23 oranında artışla kilogramının 100 lira azami fiyat olarak satışa sunulacağı bildirildi. Bu fiyat ayarı, Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti olan pidenin marketlerde ve fırınlarda ne kadar satılacağını netleştirmiş oldu.

Ramazan pidesi, pastaneler ve fırınlar için yılın en önemli ürünlerinden biri olarak kabul ediliyor. Her yıl bu dönemlerde yoğun talep gören pide, fiyat artışlarının tüketici harcamalarını doğrudan etkilemesi açısından da dikkatle izleniyor. Fiyatlarda yaşanan bu artış, maliyetlerdeki yükseliş ve girdi fiyatlarının etkisiyle gerçekleşti. Un, maya, enerji ve diğer üretim malzemelerindeki artışlar, pide fiyatlarının yıl bazında yükselmesine yol açtı.

Pide fiyatlarının kilogram bazında artması, 250 gramlık standart Ramazan pidesinin fiyatının da bu düzeyde yükselmesine sebep oldu. Önceki yıllarda yaklaşık 20-22 lira arasında satılan 250 gram pidenin fiyatı, bu yıl yaklaşık 25 liraya kadar çıkabilecek. Bu da, özellikle ramazan sofralarına pideyi dahil eden ailelerin mutfak bütçesinde önemli bir kalem olarak yer alacak. Artan maliyetler nedeniyle bazı fırıncıların fiyat konusunda hassas davrandığı ancak genel artışın önlenemediği belirtiliyor.

Ekonomik açıdan bakıldığında, pide fiyatındaki bu yükseliş enflasyonist baskıyı artıran unsurlardan biri olarak değerlendirilebilir. Ramazan ayında artan gıda tüketimi doğrultusunda fiyat hareketleri, genel tüketici fiyat endeksinde etkili oluyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, Ramazan ayını daha sınırlı bir tüketimle geçirmeye zorlayabilir.

Fırıncılar açısından ise fiyat tespiti, maliyetlerin karşılanması ve sürdürülebilirlik açısından kritik bir dengeyi temsil ediyor. Geçen yılın sonunda başlayan maliyet artışları, sektörde kâr marjlarını daralttı. Yeni fiyata rağmen üretim maliyetlerinin giderek yükselmesi, bazı küçük işletmeler için zorluk yaratabilir. Bu da hizmet kalitesi ve üretim kapasitesi üzerinde etkili olabilecek unsurlardan biri olarak görülüyor.

Toplum açısından Ramazan pidesinin fiyat artışı, sofralarda önemli bir değişiklik yaratabilir. Ramazan ayının manevi atmosferinde paylaşılan bu üründe yaşanan fiyat yükselişi, bazı ailelerin tüketim alışkanlıklarını değiştirebilir. Tüketiciler, hem kalite hem fiyat dengesini gözeterek alışveriş yapmaya çalışacak. Ayrıca alternatif ürünlere yönelim ve porsiyon küçültme gibi tercihler artabilir. Tüm bu gelişmeler, sektör temsilcileri ve tüketiciler tarafından dikkatle takip edilecek.

Site hatalarını, tıklama oranlarını ve indeksleme durumunu ücretsiz takip edebilirsin.
  • Geri