• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan onurc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kategori İkonu

Başlangıç Aşamasında Ürün Geliştirme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli

0 12
Yeni bir ürün fikriyle yola çıkarken, hemen tüm özellikleriyle mükemmel bir ürün yaratmaya çalışmak çoğu zaman işe yaramaz. Ben de yıllar içinde edindiğim deneyimle gördüm ki, öncelikle işe o ürünün temel işlevlerini taşıyan en basit haliyle başlamak çok daha verimli. Bunun için geliştirilen yöntem, işte bu temel ürünü mümkün olan en hızlı şekilde hayata geçirmeyi kapsıyor.

Öncelikle kendi fikirlerimi netleştirmek için kafamda hangi soruların cevabını bulmam gerektiğine fokuslanıyorum. Ürünü kullanacak kişiler gerçekten bu temel işlevi arıyor mu? İhtiyaçlarını karşılıyor mu? Bu soruların cevapları erken dönemde alınırsa, kaynaklar boşa harcanmamış oluyor. Tabi bu noktada asıl amaç, ürünün fazlasını eklemek değil; kullanıcıların işine en yalın haliyle yarayacak şeyi test etmek.

Gerçekten işe yarayan bir ürün, karmaşıklıktan uzak, sade ve anlaşılır olur. Benim tavsiyem, geliştirme sürecine başlarken hedef kitlenizi belirleyip onların beklentilerini araştırmak. Örneğin, yapılacak bir uygulamada önce en temel özellikleri seçmek, bu özelliklerin çalıştığını iyice test etmek ve kullanıcı geri bildirimleri ile yön vermek faydalı olur. Böylece zamanla ürün, işleri kolaylaştıran ve gerçekten ihtiyaç duyulan fonksiyonlarla zenginleşir.

Teknik açıdan bakarsak, bu tür bir yaklaşımda hızlı prototip oluşturma, sık sık test yapma ve kullanıcı yorumlarını dikkate alma öncelik kazanır. Kodlama veya tasarım aşamasına çok fazla takılmadan, ürünün temel amacını gerçekleştiren fonksiyonlar önceliklidir. Ben bu süreçte genellikle sade ve esnek yapılar kurmaya özen gösteririm, böylece gerekli değişikliklere hızlı adapte olabilirim.

Son olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; ürün yolculuğunda aceleci davranmamak, önce küçük adımlar atarak ilerlemek başarıyı getiren en önemli stratejilerden biridir. Çoğu zaman basit başlayan şey, zaman içinde kullanıcılar ve geliştiricilerle birlikte olgunlaşır ve sağlam bir hâl alır. Bu yüzden atıldığınız yolda önce temelini sağlam kurmak, uzun vadede işleri çok daha kolaylaştırır.

HTTPS olmayan siteler hem güvensiz görünür hem de SEO'da geriye düşer.
  • Geri