- Konbuyu başlatan
Son günlerde yaşanan olaylar, bir yandan dikkatimi o kadar çekti ki, sizlerle paylaşmadan edemedim. Bu gündem denilen şey, aslında ne kadar hızlı değişiyor değil mi? Bugün bir konudan bahsederken, yarın onun yerini bambaşka meseleler alıyor. İnsan bazen kendi düşüncelerini toparlamakta zorlanıyor haliyle... Birkaç gündür medyada dolaşan haberlerin ardındaki gerçekleri sorgularken, aslında ne çok şeyin üstünkörü geçtiğini fark ettim. Haber dediğimiz şey bazen göz kırpmamız kadar kısa sürede değişiyor, bir bakıma hep bir koşturmacanın parçası oluyor. Şimdi düşünüyorum, oleylulu gelişmeler arasında durup nefes almak ne de kıymetli... Mesela, en gündemdeki konulardan birine değinmek bile çoğu zaman üzerimizde bir yük gibi hissediliyor. İnsan ister istemez, bu hızdan yorgun düşüyor. Ya sizce de bazen sadece sakin kalıp izlemek, anlamaya çalışmak en iyi yol değil mi? Tanıdık geliyor mu bu his? Çünkü ne kadar karmaşık görünürse görünsün, aslında her aşamasında insana ait taraflar var. Haberlerin ardında öylesine çok hikaye var ki, biz genellikle en üst yüzeyle yetiniyoruz. Halbuki oraya biraz daha derinlemesine bakmak, bazen çok farklı perspektifler kazandırabilir. Üç gün önce okuduğum bir habere farklı bir açıdan yaklaşınca, aslında olayın başka boyutları olduğunu anladım. Gündemle yaptığım bu küçük hesaplaşma bana gösterdi ki, her şeyi olduğu gibi kabul etmek yerine, sorgulamak gerekiyor. Bu bazen yorucu olduğu kadar aydınlatıcı da olabiliyor. Ve şunu söylemeliyim ki, kendi deneyimlerimden konuşuyorum, bazen doğru bilgiye ulaşmak için çok çaba sarf etmek lazım. O denli hızlı akan bir haber dünyasında kaçamak cevaplar almak kolay oluyor ama bu, doğruyu bize vermez. Herkesin haberlere dair yaklaşımı farklıdır aslında, ama benim gözlemim; çoğumuz gerçeklere biraz sabırla yaklaşmayı unuttu. Çünkü hızla bilgi bombardımanı altında kalınca, kafa karışıyor, olaylar bulanıklaşıyor. Hah, bu yüzden diyorum ki, biraz ara vermek, sadece izlemek ve düşünmek bile bazen oldukça faydalı. Bunlar bana ders oldu diyebilirim, bazen naçizane tavsiye gibi de sunuyorum.. Bir de tabii ki şu var, herkesin gündemi kendi hayatında farklı şekillerde yer buluyor. Kimisi için önemli olan ekonomi meseleleri, kimisi içinse toplumsal gelişmeler daha önde. Bu zenginlik içinde bizler kendi küçük dünyamızda yaşayıp gidiyoruz. Ama ne garip değil mi? Her gün pek çok haber geçiyor önümüzden ama o haberlerin arasında kendimize ait küçük bir anlam yarattığımızda gerçek anlam kazanıyor olaylar. İnanın, başkalarının anlattığı şeylerden fazla, kendi düşündüklerimiz bizim için değerli. Ve ben olsam, bunu göz ardı etmem. Zaten gündem öyle hızlı ki, bazen peşinden gidip yorulmaktansa, kendi akışınızı bulmak daha iyi olabilir. Bir parça farkındalık ve yavaşlama... Mustafa Abi'nin dediği gibi: "Hayat hızlıysa, biz bir adım yavaşlayalım". Siz ne dersiniz? Benim gibi bazen düşüncelerinizi toparlamak, olaylara farklı açılardan bakmak istiyorsanız, gündemi birkaç adım geriden izlemek hiç de fena değil. Yani anlayacağınız, haberler ne kadar hızlı değişirse değişsin, biz kendi tempomuzu korumalıyız. Okuduğu, dinlediği her şeyi hemen tüketmektense, biraz hazmetmek ve önüne serilenleri sorgulamak iyi... İşte böyle, gözlerimizin gördüğü ama kalbimizin yakalamaya çalıştığı olayların arasında biz varız. Abi vallahi billahi bazen bu akışta kendini bulmak en zor iştir ama imkânsız değil. Özetle, güncel meseleleri takip etmek önemli ama daha önemli olan, kendimizle ve düşüncelerimizle barışık kalabilmek. Çünkü ancak o zaman, dünyada olup bitenlerin anlamını gerçekten kavrayabiliriz. Gündem gelip geçer, biz kalırız...