- Konbuyu başlatan
Sosyal medya kullanımındaki artış hayatlarımızı tamamen değiştirdi; pek çoğumuz düşünmeden, verdiğimiz tepkilerle ve paylaşımlarımızla aslında farkında olmadan sorun yaratıyoruz. Bazı paylaşımlar çok hızlı yayıldığı için, düşünmeden attığımız her adım bizi beklemediğimiz yerlere götürür ivmesiyle... Bu platformlarda paylaştığınız her şey kalıcı iz bırakır, sadece bugünü değil, geleceğinizi de etkiler. Şaka yaptım derken bile bazı ifadeler hızla büyüyebilir, hatta iş hayatınıza, sosyal çevrenize zarar verebilir. İnsanlar genellikle anlık heyecanla hareket ediyor, ama işin içinde öyle riskler var ki, takip ettikçe “Vay arkadaş, neden daha dikkatli olunmuyor ki?” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bu konuda kimseyi suçlamıyorum, çünkü sosyal medya mecraları büyük ve karmaşık; sadece kendi deneyimimizi artırarak, başkalarının da farkına varmasına yardımcı olabiliriz. Hal böyle olunca, anlık paylaşım zevkinden ötürü daha büyük bir kaos çıkabiliyor, bazen de olaylar büyütülüyor abartılıyor olabilir; ya da kolayca sönümleniyor ama iz bırakmaz mı? Bence kesinlikle bırakıyor. Zaman zaman sosyal medya üzerindeki etkimizi küçümsüyoruz, oysa tek bir yanlış post, yanlış etiket, yanlış yorum adeta domino taşlarını devirebilir bir potansiyele sahip. Gelişen teknoloji insanları daha hızlı harekete geçiriyor ama bir taraftan da sorumluluk hissini eritiyor; abi ya, biraz yavaşlamak lazım, değil mi? Bu karmaşanın içinde kaybolup gitmemek için ufak bir mola ya da en azından paylaşmadan önce düşünmek mantıklı olabilir. İnsanlar unutur ama internet unutmaz; bu cümleyi kaç kez duydunuz, ama önemsenmiyor. Bugün sizi güldüren, yarın başınızı ağrıtan bir şey olabilir, ona göre yani... Sosyal medya sadece bir eğlence değil, aynı zamanda güçlü bir iletişim aracı; bu kadar önemli bir alanı sırf anlık heves ile kullanmak gerçekten iyi sonuçlar doğurmaz. Bilgiyi filtrelemek, analiz etmek ve net yorumlar yapmak yerine aceleyle paylaşımlarda bulunmak, kullanıcı deneyimini düşürür, daha az güvenilir sonuçlar getirir. Kullanıcıya hızla ulaşabilme özgürlüğü verildi ama aynı hızda yanlış bilgi ya da duygusal tepkiler de artıyor, peki bu durumda ne yapmalı? Aslında sosyal medya aklı başında kullanılırsa çok daha faydalı; ama herkes bunu bilmiyor ya da umursamıyor. Yani kısaca, daha fazla dikkat, daha fazla farkındalık, daha bilinçli hareket etmek gerekiyor. Kafa rahat olsun istiyorsak, biraz düşünmek, sorgulamak gerekir. Bu, size zamanında yapılan bir uyarıdan çok daha fazlası, çünkü sonuçlarını yaşıyoruz artık. Sosyal medyada paylaştığınız içeriğin ışığında düşünmezseniz, bardaktan taşanı hızla taşıyan el olabilirsiniz; o zaman iş işten geçmiş oluyor. Sonuçta, herkes kendine soracak bir şeyler mutlaka vardır: Bu paylaşımın bana ya da başkasına zarar verecek yönü var mı? Sosyal medya kullanımı, düşünmeden yapılan paylaşımlar ve onların doğurabileceği sonuçlar üzerine biraz ara verip düşünmek, herkesin iyi geleceği bir alışkanlık olabilir. Yani abi, vallahi billahi bu işleri aceleye getirmeyelim, ne dersin...